Wat is uw vraag? Zoek het direct op

Heeft u een vraag? Maak gebruik van het zoekveld hierboven of klik hieronder op een categorie om snel antwoord op uw vraag te vinden.

Staat uw vraag hier niet bij? Stuur ons gerust een bericht met uw vraag.

Voor wie

Er is geen probleem met het doen van de test als u verkouden bent. Dit heeft geen invloed op de resultaten, aangezien deze test zich niet richt op virussen of bacteriën.

Ja dat is geen enkel probleem. Het afnemen van uw speeksel vormt geen enkel risico voor uw gezondheid of die van de baby. Het is volkomen veilig en het testresultaat wordt niet beïnvloed door de baby.

Wij zijn van mening dat het voor iedereen raadzaam is om de PanGenix-farmacogenetische test te laten uitvoeren voordat voorgeschreven medicijnen worden gebruikt. Uit recent onderzoek (PREPARE-studie 2023) blijkt dat een farmacogenetica test die voor het starten met de medicatie wordt gebruikt ongeveer 30% van de bijwerkingen vermindert. Wij adviseren u dan ook de resultaten van de test te delen met uw apotheker en arts, die deze gegevens in hun systeem kunnen verwerken. Als u in de toekomst medicijnen krijgt voorgeschreven, krijgen de arts/apotheek een melding wanneer de medicatie op basis van uw genetisch profiel aangepast dient te worden. Op deze manier kan de meest geschikte medicatie en dosering worden bepaald, afgestemd op uw genetische eigenschappen.

Hoe het werkt

Een farmacogenetisch-profiel geeft inzicht in de manier waarop uw lichaam geneesmiddelen verwerkt, gebaseerd op uw genetische samenstelling. Het kan nuttig zijn om te weten welke medicijnen voor u effectief zijn en welke niet, hoeveel u dient in te nemen en welke bijwerkingen u kunt verwachten. Met deze informatie kunnen artsen u beter behandelen door medicijnen te kiezen die bij u passen en u de juiste dosis te geven.

Nee, uw DNA verandert niet in de loop van uw leven. De test blijft levenslang geldig. Echter, als er geheel nieuwe relevante genetische variaties worden ontdekt door wetenschappelijk onderzoek, kan het nodig zijn om een nieuwe test te laten uitvoeren.

Chromosomen zijn onderdelen in onze cellen die onze erfelijke informatie dragen. Ze bestaan uit lange draadjes DNA waarop de genen zitten. Genen zijn stukjes DNA met de bouwplannen voor het maken van eiwitten. In ons lichaam zitten 23 chromosomenparen in elke cel, wat betekent dat we in totaal 46 chromosomen hebben per cel (behalve de geslachtscellen waar maar één set zit). Ze komen in paren, omdat wij één set van onze moeder en één set van onze vader krijgen.

Dna cel, chromosoom, gen

Eén variant van een bepaald gen wordt een allel genoemd. Twee allelen kunnen identiek of verschillend zijn. We hebben allemaal dezelfde genen; alleen hebben sommige mensen verschillende versies (variaties in de DNA-volgorde).

Ontvangst

Wij sturen uw kit naar het adres dat bij uw aanvraag is opgegeven. Dit doen we binnen 24-72 uur na dat de kit door de zorgverlener is aangevraagd.

Account aanmaken op platform

Een account is nodig om de kit te activeren voordat u het buisje met speeksel in de portvrije retourbox naar het laboratorium stuurt. Met het account krijgt u ook makkelijk toegang tot de testresultaten en eventuele toekomstige updates.

Afname testkit/uitvoeren test

Wij bezorgen de PanGenix farmacogenetica test met de post bij u thuis. U kunt de test thuis eenvoudig zelf uitvoeren.

Om het beste resultaat te behalen, is het wenselijk dat het monster zich precies op de 2mL lijn bevindt. Wanneer het monster zich een paar millimeter buiten de lijn bevindt, kan de kit nog steeds goed werken.

Ja dat klopt. Er zit 1 ml stabilisatievloeistof in de buis. De stabilisatievloeistof in de Isohelix-buisjes is bedoeld om het DNA in het speekselmonster te beschermen. Het zorgt ervoor dat het DNA goed bewaard blijft, ook als het speeksel een tijdje wordt opgeslagen (maximaal 60 dagen) of tijdens vervoer blootstaat aan temperatuurverschillen. Deze vloeistof helpt dus om het DNA intact te houden, zodat de testresultaten nauwkeurig en betrouwbaar zijn.

Nee, de betrouwbaarheid van de test is afgenomen. De stabilisatievloeistof houdt normaliter uw DNA intact. Indien de stabilisatievloeistof om wat voor reden dan ook niet tot de 1ml streep aanwezig is, raden wij u aan om ons een email te sturen (support@pangenix.nl)

Uw speeksel wordt naar Mozand laboratorium (medisch partnerlaboratorium) in Nederland gestuurd. We hebben met zorg dit laboratorium gekozen omdat zij aan alle wettelijk (waaronder kwaliteits-) eisen en regels voldoen (ISO15189-gecertificeerd).

Activeren PanGenix farmacogenetica

Maak een account aan of log in als u al een bestaand account heeft. Klik op 'kit activeren' en onderteken eerst het toestemmingsformulier. Daarna vult u de unieke code en controlecode in. De kit is nu geactiveerd/geregistreerd. Neem de test af, indien u dat nog niet had gedaan en verstuur het direct met de portvrije retourbox terug naar ons partnerlaboratorium.

De unieke code bevindt zich op het buisje en begint met de letter 'G'. Nadat u deze code op ons platform heeft ingevoerd, wordt er om een controlecode gevraagd. Deze controlecode is apart bijgevoegd in de verpakking. Volg de instructies op ons platform om de kit te activeren/registreren.

Een genetische kit voor een kind wordt op dezelfde manier geactiveerd/geregistreerd als een DNA-kit voor een volwassene. Elke kit moet een eigen account hebben; er kunnen geen twee kits op dezelfde account worden geactiveerd/geregistreerd, ook al is de ene kit voor een volwassene en de andere voor een kind. Er is bij de toestemmingsverklaring voor kinderen wel een handtekening van een ouder of voogd nodig.

Neem dan contact met ons op door een email te sturen naar support@pangenix.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Verzenden monster naar laboratorium

Nee, de verzending naar het lab is kosteloos. U plaatst het buisje zonder trechter in een bijgevoegde zak, terug in in de retourdoos en deponeert het geheel in een brievenbus van PostNL

De test kan dan niet worden verwerkt en geanalyseerd, omdat wij niet weten van wie de test is. Het is zeer belangrijk dat u de stappen volgt die in de instructies staan, in de juiste volgorde volgt, zodat het hele proces correct verloopt.

Inzien van de resultaten

Verander of stop niet met het gebruik van medicijnen op basis van het rapport zonder toestemming van en overleg met uw arts. Uw DNA profiiel is slechts één van de factoren die van invloed is op de verwerking van medicatie. De werking van geneesmiddelen hangt ook af van andere factoren, zoals levensstijl, bewegingsgewoonten, roken, nier- en leverfunctie, voeding en eventuele andere medicatie die u gebruikt. De arts kan al deze factoren meenemen bij het bepalen van de juiste behandeling.

Nee, dit is geen allergietest.

PanGenix biedt uitgebreide rapporten aan. Niet alle medicijnen die u gebruikt, staan in de rapporten omdat deze rapporten zich voornamelijk richten op medicijnen waarvoor genetische variaties een grote invloed hebben op de werking of dosering. Als er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is over de invloed van genetische variaties op een specifiek medicijn, zal het niet worden opgenomen in het rapport. Wij baseren ons uitsluitend op de meest recente medische richtlijnen van wetenschappelijke en bestuurlijke organisaties. De lijst met medicijnen wordt voortdurend uitgebreid en geactualiseerd.

Ja, het resultaat van de test kan door uw arts worden gebruikt om te bepalen hoe uw lichaam bepaalde medicijnen verwerkt. Hierdoor is het mogelijk bijwerkingen te voorkomen of verminderen door de dosis te verlagen of een ander medicijn te nemen dat geen bijwerkingen geeft. Het is daarom belangrijk om de resultaten van de test met uw arts te bespreken.

Nee. Bij een PanGenix farmacogenetische test worden alleen gen variaties die de werking van medicatie beïnvloeden in het rapport vermeld. Overige genetische variaties blijven buiten beschouwing.

Ja, wij werken strikt volgens de Europese regelgeving voor laboratoriumanalyse en gestandaardiseerde richtlijnen voor het analyseren van uw DNA om accurate resultaten te garanderen. De aanbevelingen met betrekking tot uw genvariaties zijn openbaar beschikbaar en worden beoordeeld door experts in het vakgebied. Deze aanbevelingen worden ook gebruikt door Europese en Amerikaanse autoriteiten zoals de EMA en FDA om informatie te verstrekken over bepaalde medicijnen. Uw rapport wordt voortdurend bijgewerkt met de nieuwste informatie en aanbevelingen van experts zonder extra kosten.

Zodra uw monster door ons partnerlaboratorium is ontvangen, duurt het ongeveer 28 werkdagen om de analyse te voltooien en de rapporten op te stellen.

Ons medisch partnerlaboratorium voldoet aan alle strenge kwaliteitseisen (ISO 15189-gecertificeerd). Daarnaast is de software waarmee de rapporten worden gemaakt gevalideerd volgens de MDD Richtlijn 93/42/EEG betreffende medische hulpmiddelen. De rapporten zijn hiermee klinisch toepasbaar.

Consult met apotheker

Het is mogelijk om een consult met onze apotheker in te plannen. Er wordt dan gekeken naar uw huidige/toekomstige medicatie en de uitslagen worden met u besproken in een gesprek van 30 minuten.

Privacy en veiligheid

Wij bewaren de contactgegevens en ID-controlegegevens van u als klant in ons databasesysteem. Voor het bewaren van deze informatie verkrijgen wij vooraf uw toestemming. De gegevens zijn uitsluitend toegankelijk voor geautoriseerd personeel bij PanGenix, zodat zij voor u een persoonlijk expertadvies kunnen opstellen dat gedeeld kan worden met uw zorgverlener.

Elk speekselkit dat wordt gebruikt voor een farmacogenetica test, krijgt een unieke code. Deze unieke code zorgt ervoor dat uw persoonlijke gegevens veilig en privé zijn. Het laboratorium en de rapportopstellers kunnen dus niet uw persoonsgegevens inzien, zij zien enkel een code.

Het is mogelijk om ten alle tijden uw account te verwijderen. Uw data wordt dan uit al onze databases verwijderd. Het is dan niet meer mogelijk om updates te krijgen van uw rapport en eenmaal verwijderd is het niet meer mogelijk om dit terug te draaien.

De klant heeft te allen tijde toegang tot zijn resultaten en kan ervoor kiezen deze te delen met zorgpersoneel, zoals bijvoorbeeld een arts of apotheker. Indien de klant de unieke pincode deelt met zorgverleners, kunnen zij toegang verkrijgen tot het account van de klant.

Na het voltooien van de analyse door ons partnerlaboratorium worden alle materiaalmonsters na 90 dagen vernietigd. Bij PanGenix slaan we de ruwe dataset op in een beveiligde online cloudomgeving.

De onderzoeken, zowel intern als in samenwerking met onderzoekplatforms, worden altijd anoniem en met uitdrukkelijke toestemming van de klanten uitgevoerd. U kunt op elk moment uw toestemming intrekken door een e-mail te sturen naar support@pangenix.nl.

PanGenix hecht veel waarde aan uw privacy, inclusief die van uw genetische gegevens. Hoewel de test zich richt op een beperkte groep genen die betrokken zijn bij de afbraak van medicijnen, krijgen alleen de personen die verantwoordelijk zijn voor uw optimale gezondheidszorg bij PanGenix toegang tot deze informatie. Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt om een persoonlijk medicatieplan voor u op te stellen. Voor meer informatie over hoe wij uw privacy waarborgen, kunt u onze uitgebreide privacyrichtlijnen raadplegen.

PanGenix is gevestigd op de Van Swindensingel 42, 3112 RJ in Schiedam. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanuit de apotheek. Het hoofdkantoor is gevestigd op de Elektraweg 5, 3144CB te Maassluis.