PanGenix - De resultaten

Wat doet een farmacogenetische test Als het op medicijnen aankomt, is er niet een one-size fits all model. Wij kiezen voor medicatie op maat.

Heeft u wel eens geneesmiddelen voorgeschreven gekregen, waarvan u onverwachte bijwerkingen had of waar u gewoon helemaal niets aan had? Zo ja, dan bent u niet de enige.

Een farmacogenetica test, kijkt naar uw genen om te begrijpen hoe uw lichaam veel voorgeschreven medicijnen metaboliseert (verwerkt). Aan de hand van uw farmacogenetica profiel kunnen uw apotheker en arts bepalen welke medicijnen en doseringen voor u veilig en effectief zijn.

“Zelfs volgens de standaard voorgeschreven medicijnen kunnen onverwachte bijwerkingen geven”

95% van de patiënten in Nederland heeft ten minste één afwijking in het panel van genen

1 op de 4 mensen

Kan een afwijkende respons op medicijnen vertonen vanwege genetische variaties. 1


[1] McInnes, Gregory et al. “Pharmacogenetics at Scale: An Analysis of the UK Biobank.” Clinical pharmacology and therapeutics vol. 109,6 (2021): 1528-1537. doi:10.1002/cpt.2122
PanGenix - Voor wie zijn de farmacogenetica testen bedoeld

Voor wie zijn de farmacogenetica testen bedoeld?

“Een farmacogenetica-test is bedoeld voor iedereen die wil weten welke geneesmiddelen voor hem of haar het beste werken”.

Het is veilig om op elke leeftijd een farmacogenetische test te laten uitvoeren, maar de resultaten worden pas na de leeftijd van twee jaar beschouwd als nauwkeurig en representatief voor de genetische expressie van een persoon.

PanGenix farmacogenetica-test


Check of u in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test:

Doe de Quickscan

Voor wie is een farmacogenetica-test nuttig

PanGenix

Voor personen met Zorgen over bijwerkingen

Een persoon die zich zorgen maakt over het ontwikkelen van bijwerkingen van medicijnen of die in het verleden al aanzienlijke bijwerkingen van medicijnen heeft ervaren.

PanGenix

Voor patiënten met Meerdere aandoeningen

Patiënten met meerdere aandoeningen, waaronder (maar niet beperkt tot): hart en vaat ziekte, chronische pijn en psychische stoornissen. Patiënten met meerdere aandoeningen krijgen vaak meerdere medicijnen voorgeschreven voor hun verschillende aandoeningen en/of symptomen (waardoor het risico op bijwerkingen van medicijnen toeneemt).

PanGenix

Voor iedereen die Geen medicijnen gebruikt

Zelfs als u nu geen medicijnen neemt, kan een farmacogenetische test nuttig zijn. Deze test vertelt u welke medicijnen het beste bij uw unieke genetische opbouw passen. Omdat uw genetische samenstelling onveranderd blijft, zijn de resultaten van de test altijd relevant – niet alleen nu, maar ook voor medicijnen die u in de toekomst mogelijk nodig heeft.

Krijg meer grip op uw medicatie

“In een recente studie (PREPARE-studie 2023) is aangetoond, dat individuen waarvan de medicatie wordt afgestemd op hun DNA, 30% minder last hebben van ernstige bijwerkingen2

[2] Swen JJ, van der Wouden CH, Manson LE, et al. A 12-gene pharmacogenetic panel to prevent adverse drug reactions: an open-label, multicentre, controlled, cluster-randomised crossover implementation study. Lancet. 2023;401(10374):347-356.

"De farmacogenetische test heeft erg goed geholpen. De test verklaarde waardoor ik bijwerkingen had van mijn medicatie en heeft geholpen om een alternatief medicijn te vinden, waar ik geen enorme bijwerkingen van heb. De test wees uit, dat ik een aantal dna variaties heb en dat verklaart waarom ik bij sommige medicatie(soorten) veel bijwerkingen heb. Ik heb nu voor de rest van mijn leven een DNA-paspoort. Dat geeft artsen voortaan, vooraf inzicht in of bepaalde medicatie wel of niet geschikt is voor mij, of er beter gekozen kan worden voor een alternatief, of dat er een aanpassing van de dosering nodig is. Dat is echt heel erg fijn en gaat veel 'trial and error' voorkomen in de toekomst.

Verder is mijn ervaring met Pangenix uitmuntend! Vanaf het begin tot het einde ben ik zeer goed begeleid en alles is zeer goed uitgelegd en doorgesproken. De service en oprechte betrokkenheid was van topniveau!"

"Als iemand met een lange geschiedenis van mentale gezondheidsproblemen, was het vinden van de juiste medicatie altijd een lang en moeilijk proces. De farmacogenetische test van PanGenix gaf mijn arts en mij waardevolle inzichten over hoe mijn lichaam specifieke medicijnen verwerkt. We konden de resultaten gebruiken om mijn medicatie aan te passen, en de verandering is verbazingwekkend. Het consult hielp me ook om de resultaten en hun implicaties echt te begrijpen."

Verpleegkundige