Het DNA-paspoort

Ontdek de unieke reactie van uw lichaam en kies voor medicatie op maat. Onze test laat zien hoe uw lichaam op medicijnen reageert door naar uw DNA te kijken. Met deze informatie kunt u en uw arts de beste medicijnen en dosis kiezen. Dit kan helpen voor een betere behandeling met minder bijwerkingen.

PanGenix farmacogenetica-test
 • Uw DNA-paspoort inclusief:
Een uitgebreid adviesrapport voor 200+ veelvoorkomende geneesmiddelen, voortdurend bijgewerkt.
PanGenix farmacogenetica-test

Check of u in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test

De quickscan is een snelle en eenvoudige tool om te bepalen of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test.

Doe de Quickscan

Mijn uitdrukkelijke toestemming

PanGenix

Pro-actief

Ons deskundige team combineert wetenschap en ervaring met de nieuwste farmacogenetische testen. We baseren ons advies op recente wetenschappelijke ontwikkelingen, waardoor u altijd een actueel en relevant rapport krijgt. Uw gezondheid staat bij ons centraal!
PanGenix

Betrouwbaar

Wij gebruiken de nieuwste technologieën en onderzoeksmethoden om ervoor te zorgen dat onze testresultaten van de hoogste kwaliteit zijn. Uw gegevens worden conform de AVG-richtlijnen bewaard, en alleen u kunt de keuze maken met wie u deze gegevens wilt delen.
PanGenix

Laagdrempelig

"Farmacogenetica voor iedereen." Ons platform is ontworpen om voor iedereen toegankelijk te zijn, ongeacht kennis of ervaring. Wij geloven in aanzienlijke gezondheidswinst voor allen en zorgen met onze prijsstelling voor breed bereik. Ons advies helpt u de optimale gezondheidskeuzes te maken.

Benieuwd of deze farmacogenetica-test ook geschikt is voor u?

Lees meer en ontdek

Optimaliseer uw medicijngebruik

De PanGenix farmacogenetica-test analyseert een reeks genen die beïnvloeden hoe het lichaam op medicijnen reageert. Deze test helpt artsen en apothekers om de juiste medicatie en dosering te kiezen. De resultaten optimaliseren vervolgens de medicijnkeuze en behandeling.

Het DNA-paspoort

Ontdek de unieke reactie van uw lichaam en kies voor medicatie op maat.

Met het PanGenix DNA-paspoort ontvangt u een gepersonaliseerd overzicht van uw genetische informatie, specifiek gericht op het gebruik en de reactie van uw lichaam op medicatie.

PanGenix farmacogenetica-test
 • Uw DNA-paspoort inclusief:
Een uitgebreid adviesrapport voor 200+ veelvoorkomende geneesmiddelen, voortdurend bijgewerkt.
PanGenix farmacogenetica-test

Check of u in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test

De quickscan is een snelle en eenvoudige tool om te bepalen of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test.

Doe de Quickscan

Hoe het werkt

Hoe ziet het proces van ontvangst van het PanGenix DNA-paspoort tot resultaat eruit? Lees meer

PanGenix - Test aanvragen

Stap 1 Aanvragen

Regel een PanGenix DNA-paspoort via uw huisarts of apotheek.
PanGenix - Barcode registreren

Stap 2 Barcode registreren

Vul via de website de barcode in en creëer een uniek en beveiligd ID.
PanGenix - Speeksel verzamelen

Stap 3 Speeksel verzamelen

Eenvoudig thuis met een DNA-speekselkit.
PanGenix - Verzenden

Stap 4 Verzenden

Retourbox opsturen (zonder postzegel).
PanGenix - Analyse

Stap 5 Analyse

Speekselmonster analyse in ons samenwerkende lab in Europa.
PanGenix - Resultaat

Stap 6 Resultaat

Berichtgeving binnen 4 weken via e-mail. Inzage uitslag na inloggen in uw account.

"De farmacogenetische test heeft erg goed geholpen. De test verklaarde waardoor ik bijwerkingen had van mijn medicatie en heeft geholpen om een alternatief medicijn te vinden, waar ik geen enorme bijwerkingen van heb. De test wees uit, dat ik een aantal dna variaties heb en dat verklaart waarom ik bij sommige medicatie(soorten) veel bijwerkingen heb. Ik heb nu voor de rest van mijn leven een DNA-paspoort. Dat geeft artsen voortaan, vooraf inzicht in of bepaalde medicatie wel of niet geschikt is voor mij, of er beter gekozen kan worden voor een alternatief, of dat er een aanpassing van de dosering nodig is. Dat is echt heel erg fijn en gaat veel 'trial and error' voorkomen in de toekomst.

Verder is mijn ervaring met Pangenix uitmuntend! Vanaf het begin tot het einde ben ik zeer goed begeleid en alles is zeer goed uitgelegd en doorgesproken. De service en oprechte betrokkenheid was van topniveau!"

"Als iemand met een lange geschiedenis van mentale gezondheidsproblemen, was het vinden van de juiste medicatie altijd een lang en moeilijk proces. De farmacogenetische test van PanGenix gaf mijn arts en mij waardevolle inzichten over hoe mijn lichaam specifieke medicijnen verwerkt. We konden de resultaten gebruiken om mijn medicatie aan te passen, en de verandering is verbazingwekkend. Het consult hielp me ook om de resultaten en hun implicaties echt te begrijpen."

Verpleegkundige

Ontdek wat PanGenix voor u kan betekenen

 • PanGenix

  Geïnteresseerde gezonde mensen

  Met de farmacogenetische test van PanGenix, leert u hoe uw lichaam kan reageren op medicijnen die u in de toekomst misschien nodig heeft op basis van uw unieke genetische opmaak. Dit geeft u de mogelijkheid om preventieve stappen te nemen en weloverwogen beslissingen te nemen over toekomstige medicijngebruik.

 • PanGenix

  Patiënten

  Heeft u last van onaangename bijwerkingen of merkt u dat uw medicijnen niet de gewenste uitkomst bieden? Dankzij onze farmacogenetische test kan uw zorgprofessional een medicatieplan ontwikkelen dat is afgestemd op uw unieke genetische opmaak. Dit zorgt ervoor dat uw medicatie optimaal is afgestemd op u en uw lichaam.

  Doe de Quickscan om te ontdekken of u in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test.

 • PanGenix

  Zorgverleners

  Binnenkort introduceren we bij PanGenix ook farmacogenetische diensten voor zorgverleners. Hiermee krijgt u dieper inzicht in hoe uw patiënten op medicijnen reageren, wat leidt tot efficiëntere behandelingen met minder bijwerkingen.

  Komen uw patiënten in aanmerking voor een vergoeding van onze farmacogenetische test? Vraag deze direct aan via ons aanvraagformulier.

Optimaliseer uw medicijngebruik

PanGenix helpt u bij het vinden van de juiste medicijnen op basis van uw DNA. Optimaliseer uw medicijngebruik met een PanGenix farmacogenetica-test voor een veiligere en effectievere behandeling op maat.

Blog

Blijf op de hoogte en bekijk onze nieuwste blogposts.

Codeïne en tramadol zijn zogenaamde opioïden, een groep krachtige pijnstillers. Voordat deze medicijnen hun werk kunnen doen, moeten ze in u lichaam eerst worden omgezet in hun actieve vorm. En hier komt genetica om de hoek kijken.

Clopidogrel is een medicijn dat regelmatig wordt gegeven aan mensen met hart- en vaatproblemen. Hoewel clopidogrel levensreddend kan zijn, werkt het niet bij iedereen op dezelfde manier.

Laten we het hebben over een groep medicijnen die we vaak gebruiken voor maagklachten: de protonpompremmers (PPI's). Volgens onderzoeker Hunfeld [1] werken deze maagzuurremmers bij één op de drie Nederlanders niet goed genoeg.

Achtergronden

Kwaliteit

Speekselverzamelkit

Onze speekselverzamel kit is CE-gemarkeerd, wat betekent dat het voldoet aan alle wettelijke eisen die in Europa van toepassing zijn op dit product.

Analyse speekselmonster

PanGenix werkt nauw samen met een geavanceerd Europees laboratorium dat in het bezit is van een ISO 17025-certificering en daardoor voldoet aan de strikte kwaliteitscriteria voor precisie, nauwkeurigheid en validiteit die door officiële instanties zijn bepaald.

Bovendien benutten wij de meest recente technologie die beschikbaar is, namelijk de Global Diversity Array (GDA) met geoptimaliseerde farmacogenetica van Illumina, voor het analyseren van genetische gegevens. Op deze manier garanderen wij betrouwbare en kwalitatief hoogstaande farmacogenetische testresultaten voor onze klanten.

Farmacogenetisch rapport

De rapporten zijn samengesteld door Abomics, dat in het kader van de MDD (Richtlijn 93/42/EEG betreffende medische hulpmiddelen) over de nodige vergunningen beschikt en zodoende voldoet aan alle Europese kwaliteitsnormen volgens deze richtlijn. De adviezen in het rapport, gegenereerd met behulp van de software van Abomics, baseren zich grotendeels op gepubliceerde expertopinies en wetenschappelijke artikelen over farmacogenetische aanbevelingen, zoals die van het Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC) en de Dutch Pharmacogenetic Working Group (DPWG) en kunnen klinisch worden toegepast.

Expertadvies en consult

Het deskundige advies en de optionele consultaties worden verzorgd door een apotheker die gespecialiseerd is in farmacogenetica. De consulten vinden plaats in de Bilt of online.

Privacy is gegarandeerd

Unieke buiscode + controle code

De speekselverzamelkit is uitsluitend bestemd voor de persoon die het speekselmonster afneemt, omdat het buisje een code bevat die gekoppeld is aan zijn of haar persoonlijke gegevens. Dit proces, pseudonimisering genoemd, waarborgt dat personen die in contact komen met uw speeksel (bijvoorbeeld laboratoriummedewerkers) uw identiteit niet kunnen achterhalen. De controlecode dient ter aanvullende beveiliging. Alleen geautoriseerd personeel van PanGenix heeft toegang tot uw persoonsgegevens.

Uw speeksel

Na voltooiing van de analyse zorgt het laboratorium ervoor dat uw speeksel, conform de standaardprocedure na 90 dagen wordt vernietigd.

Gerichte analyse

In het farmacogenetische rapport worden uitsluitend specifieke, grondig onderzochte DNA-variaties geanalyseerd die gerelateerd zijn aan de respons op geneesmiddelen.

Uw resultaten

Uw resultaten zijn vertrouwelijk en zullen zonder uw toestemming niet met uw werkgever of verzekeraar worden gedeeld.

Opslag data

De farmacogenetische gegevens en ruwe data worden opgeslagen in een streng beveiligde en versleutelde cloud, conform de richtlijnen van de AVG. U kunt uw gegevens van onze server verwijderen wanneer u maar wilt. Wij respecteren en ondersteunen uw eigendom van gegevens volledig.


Zie voor meer info de privacyverklaring

Medicatie

Een PanGenix rapport omvat meer dan 70% van de voorgeschreven geneesmiddelen die routinematig worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan medische aandoeningen. Aangezien iemands genetica in de loop van de tijd niet verandert, kan PanGenix gedurende het hele leven worden geraadpleegd wanneer nieuwe medicijnen worden overwogen.

De geneesmiddelen waar een doseringsadvies voor beschikbaar is, zijn onder andere (maar niet beperkt) tot onderstaande aandoeningen en behandelingen:

 • Geestelijke gezondheidsproblemen (angst, depressie, ADHD, PTSS)
 • Neurologische aandoeningen (epilepsie, trillingen, spasmen)
 • Hartfalen
 • Verhoogd cholesterol
 • Hartritmestoornissen en preventie van beroertes
 • Maagdarmaandoeningen (zuurbranden, misselijkheid, inflammatoire darmziekten)
 • Urine-incontinentie
 • Immunotherapie
 • Kanker
 • Antivirale behandelingen, antischimmelmedicijnen en antibiotica
 • Orale anticonceptie en gynaecologie

Controleer de medicijnenlijst of uw medicijnen in ons rapport voorkomen.

Rapporten

Farmacogenetica rapport

De farmacogenetische test van PanGenix levert een gepersonaliseerd rapport op basis van uw genetisch profiel, waardoor voorspeld kan worden hoe u zult reageren op alle medicijnen die binnen de test vallen (meer dan 200 in totaal). Momenteel zijn de rapporten beschikbaar in het Engels en Nederlands. Er vinden jaarlijkse updates plaats van het PanGenix-rapport, waarbij nieuwe geneesmiddelen en de meest recente richtlijnen worden geïntegreerd.

Expert advies rapport (Pharmacist opinion letter):

Deze dienstverlening omvat een beoordeling van de patiëntmedicatie door een apotheker gespecialiseerd in farmacogenetica. Via ons platform verstrekt de apotheker een expertadviesbrief. Deze brief bevat een overzicht van de belangrijkste testresultaten en geeft aanbevelingen voor eventuele dosisaanpassingen of medicatiewijzigingen. Het advies is om dit te delen met uw zorgverlener, omdat het overzichtelijker is dan een compleet rapport.

Evidence-based richtlijnen

Een PanGenix farmacogenetisch rapport bevat geneesmiddelen die zijn goedgekeurd door EMA en/of FDA. De aanbevelingen zijn evidence-based en afkomstig van onder andere CPIC (Clinical Pharmacogenetic Implementation Consortium), The Pharmacogenomics Knowledgebase (PharmGKB) en de Dutch Pharmacogenetic Working Group (DPWG).

Genen

Het genotyperingspaneel dat PanGenix toepast, omvat 28 genen en is ontworpen om een gevarieerde etnische populatie te ondersteunen, waarbij meerdere ras-specifieke allelen worden gebruikt.

Gen
Geteste allelen
ABCB1
3435T>C
ABCG2
c.421C>A
ALDH2
c.1510G>A
BCHE
A,K,F2,c.1574 A>T, F1
CACNA1S
c.3257G>A, c.520C>T
CYP1A2
"*1C (and *1L), *1F (and others)-739T>G (*1E (and others)), *1K 5347T>C, *6, *5, *7, *2, *3, *10, *16, *4, *8"
CYP2B6
*2, *3, *4 ,*5, *6, *7, *8, *, *9, *10, *11, *12, *13, *14, *15, *16, *17, *18, *19, *20, *21, *22, *23,* 24, *26, *27, *28, *31, *32, *34, *35, *36, *37, *38
CYP2C9
*2, *3, *4, *5, *6, *7, *8, -1766T>C (*8 promoter variant), *9, *10, *11, *12, *13, *15*16
CYP2C19
*2, *2B, *3, *4, *5, *6, *7, *8, *9, *10, *17, *35
CYP2D6
"*2, *3, *4, *5, *6 xN, *7, *8, *9, *10, *11, *12, *14, *15, *17, *18, *19, *20, *21, *29, *31, *35*38, *40, *41, *42, *49, *56, *59, *114, 1662G>C, -1584C>G, 4155C>T (exon 9 conversion)"
CYP3A4
*1B, *2, *3*6 *11, *12, *13, *15A, *16, *17, *20, *22
CYP3A5
*1D, *3 (former *2) *3, *3 (former *4), *3 (former *5), *3K, *6, *7, *8, *9
CYP4F2
*3
DPYD
c.1905+1G>A, c.1679T>G, c.1236G>A (hapB3), c.2846A>T, c.1129-5923C>G (hapB3), c.557A>G, c.1896T>C, c.1601G>A, c.1627A>G, c.2194G>A, c.85T>C, c.703C>T, c.2657G>A, c.2983G>T, c.1003G>T, c.1156G>T, c.62G>A
F2
20210G>A
F5
c.1601G>A (FV Leiden)
GRIK4
c.83-10039T>C
MTHFR*
c.1286A>C, c.665C>T
NUDT15
*3 (and *2)
SLCO1B1
*1B, *5 (and *15, *17)*15,
TPMT
*2, *3A, *3B *3C, *4
UGT1A1
*6, *80 (*28,*37)
UGT2B15
C.253G>T
VKORC1
*2 (−1639G>A,)
NAT2
*5, *6, *7, *14,
IFNL3
g.39738787C>T
CYP2C8
c.1196A>G , c.805A>T, c.416G>A
G6PD
A-, Asahi A, Kalyan-Kerala, Mediterranean, Canton, Orissa
CYP2C rs12777823
rs12777823

Ik heb de uitslagen en nu?

Wat is de volgende stap