Maagzuurremmers zoals omeprazol en pantoprazol vaak niet effectief

trouw maagzuurremmers vaak niet effectiefLaten we het hebben over een groep medicijnen die we vaak gebruiken voor maagklachten: de protonpompremmers (PPI's). Misschien kent u ze wel. Deze medicijnen zijn bedoeld voor mensen die last hebben van brandend maagzuur of een maagzweer. Maar ze worden ook gegeven aan mensen die medicijnen slikken die de maag kunnen beschadigen, zoals de pijnstillers naproxen, ibuprofen etc. Volgens onderzoeker Hunfeld [1] werken deze maagzuurremmers bij één op de drie Nederlanders niet goed genoeg. Hoe kan dat? Het antwoord ligt in onze genen.

Onze genen hebben invloed op hoe ons lichaam reageert op medicijnen zoals maagzuurremmers, ook wel PPI's genoemd. Vanwege kleine verschillen in onze genen, kan het gebeuren dat sommige mensen PPI's sneller afbreken. In die gevallen kan het medicijn niet goed zijn werk doen en minder effectief zijn. Soms is het zelfs nodig om tot wel vijf keer de normale dosis te gebruiken voor hetzelfde effect.

Aan de andere kant zijn er mensen die PPI's juist langzamer afbreken. Dit betekent dat het medicijn langer in hun lichaam blijft, wat kan leiden tot bijwerkingen. Het is dus duidelijk dat onze genen een grote rol spelen in hoe we reageren op deze medicijnen.

Met een PanGenix farmacogenetische test, kunnen we deze verschillen in onze genen in kaart brengen. Zo kan de dokter zien welke PPI en in welke dosering het beste bij jou past.


[1] Hunfeld, N.G. (2010). Clinical effects of proton pump inhibitors: Focus on pharmacogenetics, kinetics and dynamics.

Krijg meer grip op uw medicatie

Ontdek de unieke reactie van uw lichaam en kies voor medicatie op maat. Check of u in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test.

Doe de Quickscan