Hoe farmacogenetische testen de bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen zoals Simvastatine en Atorvastatine (statines) kunnen verminderen

statin tabletsHoe een persoon reageert op medicijnen om de cholesterol te verlagen, kan van persoon tot persoon verschillen. Er is één specifiek gen, genaamd SLCO1B1, dat een grote rol speelt in dit proces. Dit gen zorgt ervoor dat ons lichaam een speciaal eiwit aanmaakt (de OATP1B1). Dit eiwit heeft een zeer belangrijke taak: het transporteert bepaalde stoffen, waaronder cholesterolverlagende medicijnen zoal Simvastatine en Atorvastatine (ook wel statines genoemd), vanuit ons bloed naar onze lever. Soms is er een kleine verandering in dit SLCO1B1 gen. Dit kan ervoor zorgen dat het OATP1B1 eiwit niet goed werkt. Het kan dan de statines niet goed naar de lever brengen. Hierdoor blijven deze medicijnen langer in ons bloed. Dit kan bij sommige mensen zorgen voor bijwerkingen, zoals spierpijn. Deze pijn ontstaat omdat er te veel medicijn in het bloed zit, en dit kan onze spieren een beetje beschadigen.

Farmacogenetische test op werking van statines

Met de farmacogenetische test van PanGenix kunnen we nu zien of er een verandering is in het SLCO1B1 gen. Met deze informatie kan de dokter dan een medicijn kiezen die beter bij u past. Misschien krijgt u een lagere dosis van het medicijn, of misschien krijgt u een ander medicijn om uw cholesterol te verlagen. Zo hebben we minder kans op bijwerkingen en werkt de behandeling beter voor u.

Zo helpt een farmacogenetische test

Het is belangrijk om te onthouden dat dit genetische paspoort niet bedoeld is om diagnoses te stellen of om toekomstige gezondheidsproblemen te voorspellen. In plaats daarvan helpt het ons om de medicijnen die we nemen, zoals bijvoorbeeld simvastatine en atorvastatine, beter te begrijpen en om betere beslissingen te nemen over onze gezondheidszorg. En dat is iets waar we allemaal achter kunnen staan.

Krijg meer grip op uw medicatie

Ontdek de unieke reactie van uw lichaam en kies voor medicatie op maat. Check of u in aanmerking komt voor een vergoeding van deze test.

Doe de Quickscan